top of page

Skolkonsert och workshop med Emilia Amper Band

- nutida svensk folkmusik i världsklass

Arts midwest EAB 2019.jpg
Arts midwest skolkonsert Emili Amper Band.jpg
Emilia Amper Band Arts Midwest school gym hall tour concert.jpg

Foton från våra turnéer i USA med organisationen Arts Midwest. Vi turnerade i sammanlagt 6 veckor i 6 delstater under hösten 2018 och våren 2019, gjorde över 60 konserter och spelade för nästan 10 000 barn och unga i åldrarna 5-19 år. En fantastisk erfarenhet att få stifta närmare bekantskap med amerikansk kultur, besöka platser som en kanske oftast inte har vägarna förbi när en reser i USA, och möta alla dessa människor och dela med oss av vår kultur till dem. På bilderna syns Fredrik Gille - slagverk, Anders Löfberg - cello, Emilia Amper - nyckelharpa och Erika Risinger - fiol. 

KONSERT

Emilia Amper Band presenterar ett stjärnlag ur svensk folkmusik, med en upplyftande, tankeväckande och lärorik föreställning med stort fokus på samspel, glädje och sväng. Publiken får lära sig om svensk folkmusik och speciellt nyckelharpan, de får uppleva äldre traditionsmusik och nykomponerad nyckelharpmusik i vackra och coola arr, de får se folkdans, testa klapprytmer och även lära sig en sång att sjunga med i. Vi väver förutom fakta om folkmusik och nyckelharpan även in temana migration (då och nu, perspektiv på vår värld och olika levnadsöden) och jämställdhet (inom musiken och världen i stort) i både prat och musik. En berörande och medryckande föreställning baserad på folkmusik, som lyfter människors lika värde och allas rätt att vara sig själva och uttrycka sig själva konstnärligt, samt sprider glädje, energi och kunskap. 

Vår skolkonsert utvecklades för en sex veckor lång turné för organisationen Arts Midwest i USA, där nästan 10 000 barn och unga (i åldrarna 5-19 år) under över 60 konserter och workshops fick möta oss.

Konserten går att kombinera med vår workshop!

 

Kort om Emilia Amper: världsmästare i nyckelharpa, nominerad till svensk Grammis och två amerikanska Grammys,

Årets artist på Folk- och världsmusikgalan, prisbelönad kompositör och riksspelman.

 

Sammandrag av vår skolkonsert framförd i USA hösten 2018 (i Sverige pratar vi självklart svenska :)) Emilia Amper - nyckelharpa,  vokal och dans, Erika Risinger - fiol och vokal, Anders Löfberg - cello, vokal och dans, Olle Linder - slagverk och vokal

Familjeföreställning med Emilia Amper Band på Ingmarsö sommaren 2021. Emilia Amper - nyckelharpa, Lena Jonsson - fiol, Anders Löfberg - cello och Fredrik Gille - slagverk.

Faktaruta

Medverkande: 

Emilia Amper – nyckelharpa, vokal och dans 

Bridget Marsden/Lena Jonsson – fiol, vokal, dans

Anders Löfberg/Klara Källström – cello, vokal, dans

Fredrik Gille/Olle Linder– slagverk, vokal 

Målgrupp: mellan- och högstadiet, men vi har stor erfarenhet av och anpassar VÄLDIGT gärna för lågstadiet och gymnasiet också! Vi möter vår publik som de är.

Teknik: vi har med eget PA och mickar, eller använder skolans PA om det finns bra utrustning smidigt till hands (avtalas specifikt i så fall). Med mindre elevgrupp och enligt ök kan vi evt spela akustiskt.

Tidsåtgång: 45-60 min byggtid, speltid ca 45-50 min eller enligt skolans önskemål (för lågstadiet ca 35-40 min), ca 30-45 min rivtid. Workshop 60 min eller enligt önskemål.

Maxpublik: Vi är väldigt flexibla. Ca 400 med PA (men vi har spelat för 800 som mest så vi är öppna för skolans önskemål), ca 30 stora eller 40 små barn om akustiskt.

Pris: kontakta Emilia för prisförslag

WORKSHOP

Emilia Amper Band presenterar ett stjärnlag ur svensk folkmusik, som i tillägg till internationella musikerkarriärer brinner för att förmedla folkmusikens sväng, känsla och samspelsglädje till elever i alla åldrar.

I denna workshop delar vi med oss av vår musik till er, visar hur våra spännande instrument fungerar och ni får höra hur folkmusiken användes och lät förr och nu. Vi lär ut sång, testar att klappa till polsketakt och provar dansen slängpolska, där lekfull samdans mellan eleverna och lyhördhet inför musiken och rytmen står i fokus. Om skolan önskar att eleverna ska få spela med oss (på egna/skolans instrument) lär vi ut relativt enkla låtar för sång och/eller instrument (alla instrument är välkomna!), och jobbar med coola arrangemang för att sätta stilen, svänget och känslan i musiken. Om lärarna vill förbereda skickar vi material i förväg, annars funkar det väldigt bra att lära ut på gehör i stunden. 

Folkmusiken är starkt kopplad till rörelse, dans och sväng. Hur känns musiken i kroppen och hur får vi till det rätta svänget i vårt spel/sång/dans? Vi visar och förklarar det vi brukar kalla sviktkurva och fläskförflyttningsfaktor så att alla kan förstå och prova!

 

Vår workshop kan ha huvudfokus ”musik (spel+sång)”, ”kör/sång”, ”dans” eller en kombination, efter skolans önskemål.

 

Workshopen går att kombinera med en avslutande konsert med oss, där de som deltagit i workshop får spela med oss på konserten (passar kanske de äldre eleverna bäst). Vi kan också börja med att spela vår konsert för er och sedan ta workshopen som en fördjupande fortsättning. Vår skolkonsert/workshop utvecklades för en sex veckor lång turné för organisationen Arts Midwest i USA, där nästan 10 000 barn och unga (i åldrarna 5-19 år) under över 60 konserter och workshops fick möta oss.

Emilia undervisar 2011.jpg

Emilia undervisar i Tyskland 2011

IMG_2872.JPG

Emilia möter några unga stråkkolleger under USA-turnén 2018

bottom of page